• ga voor een duurzame garderobe & bewuste lifestyle
 • voor 16:00 besteld? vandaag verzonden (di - vrij)
 • 14 dagen bedenktijd

9,7Reviews

Laura - 21 / Oct / 2017

SLOW TALK | Sara Dubbelman van de blog When Sara Smiles

SLOW TALK | Sara Dubbelman van de blog When Sara Smiles
Slow Blog

Vorig weekend had ik een afspraak met Sara, van de blog When Sara Smiles. Sara is een wereldliefhebber en idealist met een grote liefde voor fair fashion. Ze duikt voor haar blog meerdere keren per week in de wereld van eerlijke en duurzame kleding en schrijft hier toegankelijke artikelen over. 

 

Jullie hebben waarschijnlijk al het een en ander voorbij zien komen over Sara op de Instagram en Facebook van Take it slow. Ik heb Sara namelijk gevraagd naar haar favoriete slow items en deze gefotografeerd voor de shop the look pagina op de Take it slow webshop. Na de fotoshoot had Sara –gelukkig- nog even de tijd voor een soja cappuccino en een kort interview. De laatste maanden was ik ontzettend nieuwsgierig geworden naar de vrouw en haar fair fashion outfits op de Instagram van when_sara_smiles.

 

 

Sara, wie ben jij en wat doe jij precies?

Mijn naam is Sara Dubbelman en ik ben 30 jaar (alweer, maar dat vind ik helemaal niet erg!). Ik werk als Merkstrateeg voor een Branding agency in Amsterdam. Ik help bedrijven om nog meer betekenis aan hun merk te kunnen geven. Dat is wat ik overdag eigenlijk doe. Daarnaast ben ik erg veel uren aan het schrijven en aan het bloggen voor When Sara Smiles. Iets waar ik echt veel mee bezig ben. Ik wil namelijk goede artikelen schrijven zonder dat ik een journalistieke achtergrond heb. Hierdoor moet ik steeds het wiel opnieuw uitvinden. Werk en mijn blog combineren gaat op deze manier goed. Maar, soms merk ik wel als ik het heb over ‘slow’ dat ik soms zelf wel wat rustiger aan mag doen.

 

 

 

Waarom heb je ervoor gekozen om te gaan schrijven over duurzame kleding en lifestyle?

Ik ben altijd heel erg veel bezig geweest met kleding. Maar dan meer met de fast fashion kant. Ik was heel erg bezig met trends en uitgesproken kleding stijlen. Hierover schreef ik en poste ik outfits online. Best wel oppervlakkig vind ik nu. 

 

Naast mijn studie had ik een webshop gestart met sieraden en zonnebrillen. Deze kocht ik in China in. Dit waren goedkope producten waarmee ik mijn webshop toegankelijk kon maken voor veel mensen. Waardoor zij de trends konden blijven volgen. Mensen kochten soms wel 10 dingen tegelijkertijd, daardoor ging ik zelf ook meer en meer spullen kopen. Op een gegeven moment ben ik me gaan verdiepen in filosofie. Vanaf toen ging ik bewust nadenken over de dingen die ik doe en waarom ik die doe. Hierdoor vroeg ik mezelf af, wat geeft het me nou dat ik zoveel koop?

 

Toen heb ik samen met een collega besloten om 1 maand, als experiment, alleen maar fair fashion te kopen. Dit is inmiddels twee jaar geleden. Wij kunnen dit! Als diehard kopers dachten wij. In die maand kwam ik er achter dat er zo weinig informatie te vinden is over eerlijke kleding, die ook nog eens aansluit bij mijn eigen stijl. Het viel mij zo tegen dat ik nauwelijks informatie kon vinden over duurzame merken en duurzame stoffen. De informatie die ik vond, stond op een website die mij niet aansprak. Toen dacht ik, er zijn sowieso meer mensen als ik. Ik ga over fair fashion schrijven. Gelukkig blijkt nu ook dat er behoefte aan is!

 

Maar ik ben wel benieuwd, omdat ik zelf zoveel met fair fashion bezig ben, hoe anderen daar tegenaan kijken? Het voelt alsof ik in een soort van bubble zit waarin voor mijn gevoel fair fashion zo’n sprint aan het maken is. Maar tegelijkertijd hoor ik ook van veel mensen om mij heen dat zij daar niet mee bezig zijn. Volgens mij gaat de fast fashion beweging als nog veel harder dan de fair fashion beweging. 

 

Wat betekent slow fashion voor jou?

Voor mij is slow fashion.. oe, mmm even nadenken. Ik heb niet echt een eenduidig antwoord hierop. Slow fashion gaat voor mij sowieso over duurzaamheid. Holistisch gezien over het hele proces tussen materialen, stoffen en de hele manier van produceren. Het gaat ook over arbeidsomstandigheden. Ik vind dat er soms te veel naar duurzaamheid gekeken wordt in plaats van het menselijke aspect. Dit wordt vaak vergeten, vooral door grote ketens. Het allerbelangrijkste voor mij is de mentaliteitsverandering die de consument heeft te ondergaan. Een slow mentaliteit begint hier, bij ons. Niet alleen bij de merken. Ook ik ben nog steeds met die mentaliteitsverandering bezig. Ik stel mezelf vaak de vraag: waarom heb ik zo’n verlangen om zoveel te kopen? Wat gaat mij echt gelukkig maken in het leven? Slow kan je doortrekken in eigenlijk alles. Niet alleen in fashion maar ook in hoe je in het leven staat. Het is tegenwoordig alleen maar; meer, meer, meer. Zowel in iemands carrière als in fashion.

 

 

Waarom denk je dat mensen toch steeds meer met slow fashion bezig zijn?

Steeds meer mensen gaan nadenken over waarom doe ik wat ik doe. Ook merk ik dat de fashion merken steeds meer een podium krijgen. De normale winkelketens (multi brand stores) gaan naast hun reguliere merken ook duurzame merken verkopen. Net als Arket een keten van H&M, verkoopt ook Veja’s in hun winkels. Langzaam merk ik dat de duurzame kledingmerken die het branding wise goed doen, steeds meer door het brede publiek worden geaccepteerd. Steeds meer duurzame merken zijn zich aan het onderscheiden. Net als de merken die Take it slow verkoopt. Die gewoon heel erg op stijl zitten en hiermee de brug slaan naar de consument. Het is belangrijk om mensen verliefd te maken op je product. Bij de grote groep consumenten die nog overgehaald heeft te worden om duurzamer te kopen, begint het bij verliefd worden op iets. Visueel moet het minstens zo aantrekkelijk zijn als fast fashion merken. En daarnaast moet het product ook een goed verhaal hebben natuurlijk. Er moet wel diepgang inzitten. Dit is iets wat ik merk vanuit de branding wereld. Net als dat Hudson’s Bay – wat je daar dan ook van vind – ook duurzame merken heeft. Dat is echt tof! Dat zag je vroeger niet bij warenhuizen.

 

Wat voor een gevoel krijg jij bij het woord slow?

Slow gaat voor mij over je niet mee laten slepen door de maatschappij die aan het rushen is en dingen van je verwacht. Ik vind dat heel veel mensen voor anderen leven. Ons werk kan ons echt opslokken. En dan zit die prestatie druk er ook nog bij. Succes is maakbaar, mensen zijn daar toch de hele tijd mee bezig. Ik denk dat we van al die verwachtingen van de buitenwereld meer afstand hebben te nemen. En dat we moeten nagaan, wat vind ik echt belangrijk? Dat je daar je aandacht in stopt in het leven. Ik denk dat je dan automatisch ook afstand kunt doen van die rush.

 

Ik vind mijzelf nog niet echt slow, ik vind dat ik ook nog best wel een beetje opgeslokt wordt door het Amsterdamse leven. Voor mij is slow dingen los laten, dingen accepteren zoals ze zijn. Niet steeds maar meer willen en in het moment leven. Mijn antwoorden gaan een beetje alle kanten op, maar dit allemaal is voor mij slow.

 

Wat is jouw favoriete slow moment?

Mijn favoriete slow moment is op het moment dat ik even niets moet. Het moment dat ik wakker word, en dat ik langzaam begin te beseffen, wat ga ik doen vandaag? En dat ik dan niets moet. Dat moment, dat alles nog kan. Zonder druk. En als je wilt blijven liggen? Dat dat dan ook goed is. Dat alles kan maar niets hoeft.

 

Shop Sara's favoriete slow items op Take it slow 

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recent door jou bekeken

Het laatste nieuws op ons blog

 • Wanneer is kleding van goede kwaliteit?
  26 / Jan / 2022

  Laura - 21 / Oct / 2017

  Wanneer is kleding van goede kwaliteit?

 • Waarom wij niet voor Fast Fashion kiezen
  12 / Jan / 2022

  Laura - 21 / Oct / 2017

  Waarom wij niet voor Fast Fashion kiezen

 • SLOW: Tips voor een minimalistisch leven
  24 / Dec / 2021

  Laura - 21 / Oct / 2017

  SLOW: Tips voor een minimalistisch leven

 • SLOW: duurzame inpaktip furoshiki
  15 / Dec / 2021

  Laura - 21 / Oct / 2017

  SLOW: duurzame inpaktip furoshiki

 • Alles over een duurzame kerstboom
  01 / Dec / 2021

  Laura - 21 / Oct / 2017

  Alles over een duurzame kerstboom

 • Duurzame kerstcadeaus
  22 / Nov / 2021

  Laura - 21 / Oct / 2017

  Duurzame kerstcadeaus

 • Geen Black Friday maar Green Friday
  18 / Nov / 2021

  Laura - 21 / Oct / 2017

  Geen Black Friday maar Green Friday

 • SLOW: Take It Slow's 10 favoriete podcasts
  13 / Nov / 2021

  Laura - 21 / Oct / 2017

  SLOW: Take It Slow's 10 favoriete podcasts

 • 5 tips voor een goede slow nachtrust
  07 / Nov / 2021

  Laura - 21 / Oct / 2017

  5 tips voor een goede slow nachtrust

 • Duurzame cadeaus die jij op je verlanglijstje wil!
  03 / Nov / 2021

  Laura - 21 / Oct / 2017

  Duurzame cadeaus die jij op je verlanglijstje wil!

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Take It Slow 9.7 / 10 - +300 Reviews @ Kiyoh
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »